UTBILDNING

Här får du information om de utbildningar som arrangeras i avdelningen.
Om du har frågor angående utbildning eller kanske förslag på kurser är du välkommen att höra av dig till styrelsen.

Information gällande kursverksamheten

Inom SSRK:s avdelningar och rasklubbar bedrivs olika typer av utbildningar öppna för medlemmarna. Eftersom de raser som tillhör klubben är jakthundar är därför den huvudsakliga inriktningen på utbildningarna att tillvarata och skapa förståelse för rasernas jaktliga anlag. Utbildningarna bygger på grundläggande dressyr från valp till vuxen hund. Även om inte alla hundar som genomgår utbildning kommer till start på jaktprov eller viltspår är ambitionen att hundägaren skall ha fått förståelse för sin hunds beteende och därmed nått ett fungerande samspel förare – hund. Att många sedan blir ”bitna” – inte av sina hundar utan av hundsporten och kommer till insikt om hur roligt det är att arbeta med sina hundar är ett glädjande faktum.

Jaktträningskurser
Många nyblivna retriever- och spanielägare ställer sig kanske frågan: Vad är egentligen en jaktträningskurs? I stort sett kan man svara att det är en kurs som innehåller moment som bygger helt på att utveckla hundens jaktliga förmåga på rätt sätt. Moment som ingår är apportering, sök, dirigering, stadga, vattenarbete och skottfasthet. Hundarna lär sig apportera med hjälp av dummies och olika viltslag som fågel och kanin. Slutmålet är att kunna meritera hunden på jaktprov till att bli Svensk Jaktchampion – SE JCh. För att nå detta slutmål krävs lång träning och ett intresse att lära sig ”läsa” sin hund. Samspelet förare hund är oerhört viktigt. Utbildningen sker stegvis och följer hundens utveckling. Möjlighet till start på jaktprov är också baserad på denna utveckling – från unghundsklass till elitklass. Om man vill börja träna en vuxen hund finns också denna möjlighet. Även här finns motsvarande klass på jaktprov – nybörjarklass. Tilläggas kan att man behöver inte vara jägare för att gå en jaktträningskurs eller starta på jaktprov.

Kurser

Information om Covid-19
SSRK Smålands aktiviteter följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och förändringar kan därför komma att ske. Vi förhåller oss till SSRK:s och SKK:s  direktiv och ni hittar aktuell information på SSRK:s hemsida och SKK:s hemsida.

SSRK Utbildningar

Certifierade Instruktörer

– Vuokko Norkooli
– Eva Masthagen

Diplomerade Instruktörer

Maire Pyrrö
– Pia Nordin
– Olof Lydén

Utbildningsansvarig

Marie Storm
Skylgatan 4
573 38 Tranås
070-573 00 55

utbildning@ssrksmaland.se