TOLLINGJAKT

Nova Scotia Duck Tolling Retriever – eller tollare – är liksom de övriga medlemmarna inom retrieverfamiljen en apporterande fågelhund. En apporterande fågelhund ska söka, finna och apportera skjutet vilt till sin förare. Unikt för tollaren är att den även kan användas som lockhund och tolla in simfågel inom skotthåll.

Vid tollingjakt tar sig föraren och hunden ner till ett gömsle vid vattnet. Därifrån kastar föraren tollingapporter längs strandkanten och hunden ska med lekfull still hämta tillbaka föremålen vilket lockar fågeln att simma närmare.
En teori säger att tollaren liknar en jagande räv och väcker fågelns instinkt att försvara och distrahera rovdjuret. Tollingen varvas med passivitet i gömslet vilket ställer stora krav på hundens förmåga att växla mellan aktivitet och passivitet. Både hunden och föraren behöver vara helt tysta under tollingarbetet.
När fågeln är inom skotthåll går skottet varpå tollaren apporterar fällt vilt till sin förare.

Apporteringslust, vattenpassion, samarbetsvilja och förmåga att växla mellan aktivitet och passivitet är uppskattade egenskaper hos en arbetande tollare. Att se hunden göra vad den i generationer har gjort är en fantastisk upplevelse och den som provar tollingjakt vill ofta ha mer!

Många som tränar apportering med sin tollare är själva jägare, men det är absolut inget krav. Apportering är oavsett en rolig aktivitet både för förare och hund.

Tollingaktiviteter planerade för 2021

Information om Covid-19

SSRK Smålans aktiviteter följer Folkhälsomyndigheten rekommendationer och förändringar kan därför komma att ske. Vi förhåller oss till SSRK:s och SKK:s  direktiv och ni hittar aktuell information på SSRK:s hemsida och SKK:s hemsida.

Aktiviteter att anmäla sig till

    No posts found.

 

Planerade Tollingaktiviteter under 2021

Under året planeras samträningar.
Håll utkik på hemsidan!

Jaktansvarig Tolling

Jaktansvarig Tolling